Новини, події, оголошення

Участь у Всеукраїнському науково-методичному семінарі «Безбар’єрність в освіті: практичні аспекти та перспективи».

    Науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти кафедри спеціальної та інклюзивної освіти долучилися до Всеукраїнського науково-методичного семінару «Безбар’єрність в освіті: практичні аспекти та перспективи».

 Співорганізаторами семінару були:
– Міністерство освіти і науки України;
– Інститут педагогіки Національної академії педагогічних наук України;
– Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, факультет фізики, математики та інформатики;
– ТОВ Хуавей Україна;
– Громадська організація «Одеська обласна організація медико-психологоічно-педагогічної допомого» «Здорове суспільство»;
– Громадська організація «Діджитал Черкаси»;
– ТОВ «Аудіоказки українською».

    Під час семінару розглядалися наступні теми:
• використання мобільних застосунків «Всеукраїнська школа онлайн», Digital Inclusion (україномовний застосунок для безбар’єрного спілкування) та «Аудіоказки українською» для освітніх цілей;
• формування цифрової компетентності майбутніх педагогічних працівників для роботи в умовах інклюзивної освіти;
• використання мобільних застосунків при формуванні природничо-математичних понять на засадах інтеграції.

      На зустрічі активно обговорювалися важливі аспекти використання мобільних застосунків «Всеукраїнська школа онлайн», Digital Inclusion (україномовний застосунок для безбар’єрного спілкування) та «Аудіоказки українською» для освітніх цілей.
        У ході проведення семінару відбулася конструктивна дискусія з питань створення інклюзивного середовища у закладах освіти, підготовки вчителя до роботи з дітьми з особливими освітніми потребами та організації роботи з батьками.

      Зокрема, доктор педагогічних наук, професор кафедри спеціальної та інклюзивної освіти Цимбал-Слатвінська С.В. розповіла, що здобувачі вищої освіти спеціальності 016 Спеціальна освіта освітнього ступеня «магістр» активно використовують матеріали, закуплені на «ДивоГрі» та мають власні інноваційні бачення у використанні методів альтернативної та додаткової комунікації, що активно випробовують під час вивчення навчальної дисципліни «Альтернативні технології спілкування».
       Також Світланою Володимирівною було запропоновано співпрацю з Ганною Усатенко, керівницею соціального підприємства «ДивоГра» для активного застосування здобувачами освіти методів альтернативної та додаткової комунікації в цифровому форматі.

Автор: Лемещук М.А.