Новини, події, оголошення

Гостьова лекція з дисципліни «Технології інклюзивного навчання» для здобувачів вищої освіти освітнього ступеня «магістр» освітньо-професійної програми «Спеціальна освіта»

17 лютого 2023 р. було проведено гостьову лекцію з дисципліни «Технології інклюзивного навчання» для здобувачів ОС «магістр» освітньо-професійної програми «Спеціальна освіта» на тему: «Технології індивідуалізації освітнього процесу: теорія множинного інтелекту».

Лекцію для здобувачів вищої освіти провела Бондаренко Юлія Анатоліївна, доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри спеціальної та інклюзивної освіти, завідувач науково-дослідної лабораторії проблем інклюзивної освіти Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка.

Метою лекції було ознайомити студентів з технологіями індивідуалізації освітнього процесу в умовах інклюзивного навчання дітей з особливими освітніми потребами.

Лекторка розкрила сутність кожної із технологій інклюзивного навчання дітей з особливими освітніми потребами.

Особливу увагу акцентувала на технології «теорії множинного інтелекту» за Говардом Гарднером, в основі якої лежить припущення про велику кількість різних талантів/нахилів/компетентностей, що здатні допомогти людині ефективно взаємодіяти з навколишнім світом.

Науковець представила у презентації типи інтелекту (центри компетентності), їх характеристику та індивідуальні стилі навчання дитини відповідно до типів інтелекту.

Лектором наголошено, що використання цієї технології дає змогу задовольняти індивідуальні потреби, розвивати сильні сторони дітей з особливими освітніми потребами та враховувати їхні інтереси безпосередньо в умовах інклюзивного навчання. Юлія Анатоліївна зазначила, що дитяче розмаїття навчається й розвивається в різний спосіб і тому це необхідно враховувати у стратегіях реалізації освітнього процесу в умовах інклюзії.

Лекція пройшла у формі дискусії. Високий професіоналізм, педагогічна майстерність, компетентність і активність гостьового лектора, викликали позитивні враження. Гостьова лекція проведена на високому науково-методичному рівні.

 

Модератор лекції – Малишевська І. А., доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри спеціальної та інклюзивної освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.