Регіональний центр розвитку дитини "Дивосвіт"

Великі права маленької дитини. Міжнародний день прав людини

Дитинство – найважливіший період у житті дитини. І саме в цей період вона потребує найбільшої уваги і захисту. Формування ціннісної моральної та правової практики для найкращого забезпечення інтересів дітей – одне з найважливіших завдань, що стоїть перед вихователями Центру розвитку дітей «Дивосвіт». Навчання правам людини – це довготривалий процес і здійснюється він на усіх етапах навчання і виховання дитини.

Знайомство дітей з їхніми правами ми здійснюємо в двох напрямках: «Я і мої права», «Я і права інших людей». Це сприяє розумінню таких простих і водночас складних істин, як: «Мої права – це мої можливості, мої свободи», «Мої права закінчуються там, де починаються права іншої дитини».

Правове виховання та навчання дитини гармонійно поєднується з його громадянським, моральним, трудовим вихованням. Елементарні правові знання включаються до загального і необхідний дітям комплекс знань про життя.

Ознайомлення з правами людини сприяє моральному становленню особистості дитини, формування етичних уявлень, гуманних почуттів і взаємовідносин, допомагає прищепити повагу до себе та інших людей.

Знайомлячись з правами, діти вчаться зважати на думку та інтереси інших людей (право на власну думку), захищати слабких і бути самому захищеним (право на захист), справедливо вирішувати виникаючі суперечки і конфлікти, адекватно оцінювати свої дії та вчинки.