Новини, події, оголошення

КРУГЛИЙ СТІЛ «СУЧАСНИЙ ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ: ЛІДЕРСТВО. ДІДЖИТАЛІЗАЦІЯ. МАЙБУТНІЙ КАПІТАЛ»

       7 вересня 2023 року на базі Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини було проведено круглий стіл «Сучасний заклад дошкільної освіти: Лідерство. Діджиталізація. Майбутній капітал» за підтримки Підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти комітету Верховної ради України з питань освіти, науки та інновацій, Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, Центру раннього розвитку дитини та дошкільної освіти Інституту проблем виховання НАПН України, Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти».

      У заході взяли участь представники управління освіти і науки Уманської міської ради, науково-педагогічні працівники факультету дошкільної та спеціальної освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, керівники, методисти та вихователі закладів дошкільної освіти міста. Модератором зустрічі виступила: доктор філологічних наук, професор, головний науковий співробітник відділу роботи з обдарованою молоддю Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Тетяна Шарова.

З вітальними словами до присутніх звернулись:

проректор з наукової роботи Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, доктор педагогічних наук, професор Тетяна Годованюк; президент Національної академії педагогічних наук України, доктор філософських наук, професор, дійсний член НАН України і НАПН України Василь Кремень; начальник управління освіти та гуманітарної політики Уманської міської ради Ольга  Чирва; в. о. директора КЗ «Уманського гуманітарно-педагогічного фахового коледжу ім. Т. Г. Шевченка Черкаської обласної ради», доктор філософії Зоя Крамська; декан факультету дошкільної та спеціальної освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини кандидат педагогічних наук, доцент Світлана Попиченко.

         Учасники круглого столу мали можливість ознайомитись із сучасними новаціями в дошкільній освіті. Зокрема, керівник Центру раннього розвитку дитини та дошкільної освіти доктор педагогічних наук, професор Інституту проблем виховання НАПН України  Ольга Рейпольська розкрила концептуальні засади та шляхи впровадження програми освіти дітей раннього та дошкільного віку «Освіта і піклування/Education & Care». Вчена зазначила, що освітня система «Освіта та піклування» — перша комплексна система в дошкільній освіті, яка використовує сучасні освітні технології задля формування гармонійної особистості дитини та розвитку її лідерського потенціалу.

         Головний науковий співробітник відділу роботи з обдарованою молоддю Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти», доктор філологічних наук, професор Тетяна Шарова презентувала інноваційну безальтернативну онлайн платформу з щоденним плануванням «Mr.Leader days», яка передбачена для роботи з дітьми від 2 до 6 років та відзначила різноманітність методичного забезпечення програми «Освіта і піклування/Education & Care», побудованого за принципами тематичності, послідовності, вікової відповідності.

          Успішним досвідом реалізації програми Mr. Leader у «Центрі освіти та піклування про дітей дошкільного віку» поділилася в. о. завідувача кафедри психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» доктор філософії Євгенія Хоменко.

          Про університетський досвід організації Академії обдарованих дітей «Вундеркінд» Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини поінформувала доктор педагогічних наук, професор Світлана Гаврилюк. Доповідачка зазначила, що метою діяльності  Академії обдарованих дітей «Вундеркінд» є забезпечення підтримки обдарованих дітей дошкільного та молодшого шкільного віку шляхом створення умов для їх творчого, інтелектуального, духовного і фізичного розвитку.

До обговорення проблем сучасного дошкілля долучилися присутні.

Так, доктор педагогічних наук, професор Світлана Цимбал-Слатвінська висловила свої міркування стосовно місця інклюзивної освіти в інноваційній системі Mr. Leader.  Модератор заходу Тетяна Шарова запропонувала Світлані Володимирівні долучитися до розробки складника програми, що враховує особливості виховання та навчання дітей з особливими освітніми потребами в інклюзивному середовищі.

У ході роботи заходу було підписано договір про співпрацю між Інститутом модернізації змісту освіти та Уманським державним педагогічним університетом імені Павла Тичини.

Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю!